fredag 20 maj 2011

Är det viktigt ..?

...vad ett namn betyder. Säkert är det så. Tänk bara när man själv fick barn, de kunde ju inte få heta precis vad som helst. Inte kunde de kallas med ett sådant namn som man förknippade med någon person som man avskydde, hatade, tyckte var äcklig etc. Nej just det, goda vibbar skulle det vara.

I mitt manus "Trappan" har jag valt ett namn till min huvudkaraktär som betyder ungefär vad bilden visar = hälsosam och frisk. Men i hennes fall gäller det inte bara vad hon äter, för det gör hon inte så mycket, utan att hon avstår från knark. En andra betydelse av hennes namn är kamp eller strid. I ett av de nordiska länderna är betydelsen rentav : "Stridsmö". Nu är det inte så, i mitt manus, att hon strider bokstavligt eller slåss. Nejdå, hon "slåss" för att ta sig igenom en sorg och för att motstå det hon ideligen blir erbjuden.
Huvudkaraktärens systers namn betyder ungefär: "En på miljonen".
Det tog några timmar innan jag kom fram till de här karaktärernas förnamn och ytterligare tid för att komma på ett efternamn. Efternamnet har jag hittat på och jag tror inte det finns - ännu. Vad beträffar efternamnet så ville jag att det skulle vara distinkt, inte konstigt men ändå eget. Så här håller jag nu inte på med alla karaktärerna, de får sina namn av vitt skilda orsaker.

När ni väljer karaktärernas namn till era böcker - tittar ni efter vad namnet betyder eller väljer ni bara "ett i högen" som låter okej?

Allt för nu & Kramar till er

5 kommentarer:

  1. I min debutroman finns inte ett enda namn med ... Inget problem där alltså. :) I min andra som jag just avslutat råmanuset till, så behövde jag bland annat ha ett svenskt killnamn som hade en kvinnlig motsvarighet. Ett namn behövde vara vanligt och neutralt och det fjärde behövde vara egentligen inte vara något särskilt alls. I alla fall är det så i dagsläget. När jag putsar på det kanske det måste ändra sig. Men efternamn tror jag att jag hoppar över.

    SvaraRadera
  2. Så kul att du har lagt namn som betyder något extra. Att det visar lite vad karaktären är för en person. Kanske märker läsaren det eller så märker de inte.
    Eftersom mina karaktärer levde för så länge sedan att ingen vet vad de hade för namn (Det finns inget skriftspråk från bronsålder) så har jag försökt att använda namn som inte kan härledas till kristendomen. Istället har jag använt en hel del namn som är knutna till naturen t.ex. Björn och Sten.

    SvaraRadera
  3. Jodå det finns ett "namn" = 'Advokat V' - eller hur?

    Svenskt kill/tjejnamn tänkte jag direkt på Kaj och sedan på Jonnie.
    Efternamn är inte alls nödvändigt - men i min bok ska det läsas på en gravsten o förekomma i lite andra scener så det blev så. I mitt första manus gör jag en rolig grej av ett efternamn som återkommer ett par gånger - så det blev efternamn där med.

    SvaraRadera
  4. Monika Häägg: Inte gör det något om läsaren inte märker något - det viktigaste är vad det betyder för mig:-) Det blir en annan tyngd bakom då tycker jag.
    Ja just det - vilket delikat dilemma - inget skriftspråk. Det låter bra med namn som inte förknippas med kristendom/bibeln utan som du valt att göra. Fry är ett speciellt namn som man kommer ihåg:-)

    SvaraRadera
  5. Kul idé att kolla upp namnens betydelse:). Själv väljer jag ett namn som känns bra för karaktären.
    Puss

    SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!