söndag 3 juli 2011

Bok som betytt ...


... en hel del för läslusten är JOHN STEINBECKS "Riddarna kring Dannys bord". Tänka sig att utgivningsåret var 1935!
Ja - såå gammal är inte jag förstås och jag läste den inte heller förrän på 2000-talet. Den fanns i min - ja, i vår bokhylla om rätt ska vara rätt under en hel massa år utan att jag ens plockat ner och tittat på den. Så en dag var jag riktigt läshungrig och det var snöstorm ute, så att ta bilen in till stan för att köpa en bok var inte att tänka på.
Jag blev helt gripen av Dannys nya situation - att ÄGA något. I det här fallet att bli husägare. I och med det steg hans position på samhällsskalan och hans vänner (Riddarna) flyttade in och delade allt som gick att dela. Det var en gallon vin eller en kvinna eller både ock. Ett till synes lättjefullt liv.
Det finns ett dubblet och tänkvärt budskap som Steinbeck på ett underfundigt, men till synes enkelt sätt förmedlar till läsaren.
Tyvärr så blev boken kvar i den där bokhyllan jag nämnde tidigare - jag ska kolla om jag får tag på den igen. Vill otroligt gärna läsa om den.
Allt för nu & Kramar till er

4 kommentarer:

 1. Tänk vilka fantastiska böcker det finns. Det är så lätt att gamla klassiker glöms bort när den stora bokfloden flyter i en strid ström. Det är väl värt att då och då läsa en bok som inte är "pinfärsk".

  SvaraRadera
 2. Jag har många böcker som betytt mycket för mig. Bland annat var det en bok som jag läste på Mallorca som jag tyvärr lämnade kvar, som jag önskar att jag fick läsa igen. Men jag kan inte komma ihåg vad den hette. Den var på engelska. Jag hoppas att den kommer i min väg en gång till i livet.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Monika Häägg: Det är lätt att bli lycklig över de där klassikerna:-)

  SvaraRadera
 4. Anneli: Jag hoppas tillsammans med dig att den där boken dyker upp framöver:-)
  Kram

  SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!