måndag 3 oktober 2011

2.660 dagar av lycka ...


... har jag hittills upplevt varenda morgon när jag vaknat - ända sedan den dagen "Razz" föddes. Vilken otrolig hund det föddes den där dagen i juni för 7 år sedan när jag och hans uppfödare (Jeanette, One Way´s Kennel) var på utställning i Avesta. Han passade på att födas när det gick så bra för hans morfar Erroll och han skrek redan innan han riktigt hade kommit ut:-)
Jag kommer vara lycklig den 2.661:a dagen oxå och resten av mitt liv - för att jag hade en sådan extrem tur att få köpa just honom:-)
Men idag har jag gråtit mycket trots den där grundlyckan. Som en del av er vet, så är Razz sjuk och det var meningen att jag skulle till veterinären imorgon som först.
Då skulle jag ha med mig ett morgonurinprov och jag tänkte att jag måste nog öva på det där så att jag kan det när det gäller. Så jag tog med mig en väl rengjord glasburk ut vid första promenaden. Fyyyyyyyy - säger jag bara, inte för att det inte gick bra att samla upp urinen utan för hur den såg ut. Som mörkgul sorbet - inte ett dugg genomskinlig!
Då ringde jag veterinären på en gång när jag kom hem och fick tid idag på em.
En gigantisk undersökning + provtagning + röntgen av hela hunden - noggrannt till tusen genomfördes.
Vart efter tiden gick plussades provsvaren ihop och blev till en diagnos.
Svår blodbrist och vissa elakartade kristaller i urinen som till sist pekade på något som kallas: AIHA, det ena provet efter det andra blev klart och först trodde veterinären att jag skulle behöva vänta tills imorgon för att få hela bilden (alla provsvar) klar för mig.
Men sedan sa hon att det spelar ingen roll - det är redan så illa som det är med de provsvar som är klara.
Här berättar jag om AIHA, som betyder autoimmun hemolytisk anemi och autoimmuna sjukdomar i allmänhet:
Vissa autoimmuna sjukdomar har ett dramatiskt förlopp med akut insjuknande och hög feber. Till dessa hör AIHA. Djur som drabbas av sådan sjukdom kan behöva intensivvård och höga doser av kortison. Kortison har en dämpande effekt på immunförsvaret.
AIHA, autoimmun hemolytisk anemi är en abrupt påkommen blodbrist orsakad av att en mycket stor del av de syrebärande röda blodkropparna plötsligt angrips och förstörs av "felprogrammerade" antikroppar. De röda blodkropparna blir alltså förstörda. Den akuta blodbristen gör att kroppens celler inte får det syre som är nödvändigt. Hunden blir därvid svag och apatisk och blodbristen leder till hjärtklappning och kort och snabb andning. Slemhinnorna blir bleka. Tillståndet är livshotande.
I Razz fall är levern involverad.
Jag ställdes inför flera val:
1. Direkt inläggning på Albano akutdjursjukhus.
2. Behandling med kortison, spruta direkt på plats och fortsatt medicinering hemma. Vilket skulle medföra KOPIÖST INTAG AV VATTEN och KOPIÖST MÅNGA PINKTURER utomhus eller inne + Återbesök på torsdag för att se om han har svarat på kortisonet.
Jag valde att ha honom hemma och avsäga mig från ett "eget" liv under dessa dagar - medicineringen skulle ju trots allt vara densamma som på djursjukhuset.
På torsdag skall alltså nya blodprover tas och då avgörs Razz och min framtid tillsammans.
Om han inte har svarat på kortisonet får han somna in (hemma eller på vet.kliniken).
Om han svarar på kortisonet blir det nedtrappning enligt ett schema - MEN ett fortsatt medicinerande - livet ut - hur kort eller långt det nu kan bli med tanke på grundsjukdomen.
Min filosofi är:
JAG HAR INTE HUND PÅ MINA EGNA VILLKOR, JAG HAR HUND PÅ HUNDEN VILLKOR.
ALDRIG ATT JAG UTSÄTTER MIN HUND FÖR LIDANDE BARA FÖR ATT JAG INTE KAN SLÄPPA TAGET - OM JAG MÅSTE SLÄPPA TAGET - SÅ GÖR JAG DET.
MIN HUNDS LIV M Å S T E ABSOLUT - DÅ MENAR JAG ABSOLUT VARA VÄRDIGT -FRÅN HUNDENS UTGÅNGSLÄGE - INTE PGA MITT.
Att jag säger så kan ju låta lätt - det är det inte! Tro mig jag vet vad det gäller att sörja en älskad hund - bland det värsta jag varit med om. Jag har gjort det förut. Men mitt sörjande och mitt liv är inte viktigare än min hunds. Hans liv i värdighet väger tyngre Jag kommer att sörja men jag kommer också att vara lycklig över alla de tusentals dagar jag vaknat bredvid denna underbara "Långnosprins". Varje morgon säger jag just de där orden "God morgon min älskade Långnosprins" - jag kan inte ens föreställa mig att behöva vakna utan att han är där. De som känner mig och Razz VET hur tajta vi är och hur våldsamt mycket vi älskar varandra - villkorslöst! OCH jag kommer ingalunda vara den enda sörjande - vet ingen som inte älskar honom lika mycket som jag:-)
Men oavsett om han är sjuk nu eller längre fram, eller om han av ålder blir så dålig att det inte är värdigt att hålla honom vid liv längre - så VET jag att den dagen ovillkorligen kommer. Ett hundliv är så kort jämfört med människors.
MEN vet ni vad - Razz har ätit en halv burk tonfisk för en tag sedan och alldeles nyss skramlade hans torrfoder runt i skålen. Jag kollade och nu är den TOM:-):-):-)
Tänk - om den där dundersprutan med kortison som han fick hos veterinären har hjälpt lite grann - hoppas, hoppas, hoppas, hoppas ... hoppas ... hoppas ...
Allt för nu & Kramar till er

t

16 kommentarer:

 1. Åh... jag gråter när jag läser ditt inlägg. Så fint beskrivet om din och Razz kärlek till varandra. Vet hur tungt det är att ta beslutet att ta bort ett älskat djur, men som du säger man vill ju inte att de ska lida.

  Hoppas det går bra för honom nu.
  Varm, varm kram! <3

  SvaraRadera
 2. Åh, vad smärtsamt. Hoppas att han piggar på sig, prinsen. Mycket styrka till er båda.

  /AC

  SvaraRadera
 3. Nina: Innerligen tackar jag för din empati:-)
  Varm kram tillbaka - det kan du behöva lika mycket eller mer än jag<3

  SvaraRadera
 4. AC: Ja det gör ont och jag tänker inte dölja det på något vis - jag vet att du förstår.
  Tack för din styrkeönskning til oss<3
  Kram

  SvaraRadera
 5. Den fruktansvärda känslan av sorg och av att behöva ta beslut som man absolut inte vill ta.

  Jag tänker på dig och på att Razz inte ska behöva må dåligt.

  Många kramat till er! <3

  SvaraRadera
 6. Hoppas allt går bra! jag tänker på dig! Kram.

  SvaraRadera
 7. Sitter här och gråter, för jag vet vad du går igenom, har själv varit där många gånger. Det är svårt, fruktansvärt svårt, och jag har alltid resonerat som du gör, det gäller att ge hunden ett värdigt slut, inte vara självisk och förlänga lidandet bara för att få dela några extra dagar med sin älskade vän.
  Tänker på dig och lider med dig. Är rädd att jag själv kanske sitter i samma sits snart, eftersom min äldsta bernersenner är 8,5 och hon är mitt allt.
  Många, många, många kramar från en storgråtande Kim

  SvaraRadera
 8. Ser att det inte är bara jag som sitter och stortjuter till ditt inlägg. Känner så väl igen mej i det du går igenom. Fy fan för jobbiga beslut.

  Kom helt osökt på att tänka på denna videon medan jag läste: http://www.youtube.com/watch?v=JvJwEu9ghvM&ob=av2e

  Kram på er allihopa! ♥

  SvaraRadera
 9. Började gråta (som visst alla andra). Jag håller alla tummarna för Razz. Du skriver så fint om din kärlek till honom. Han verkar ha hamnat i en dunderhem!
  Kram från mig och vovven!

  SvaraRadera
 10. Anneli: Tack rara du för att du tänker på oss. Han är verkligen urdålig, som en spillra av sig själv.
  Nu får vi hoppas!
  Kramar

  SvaraRadera
 11. Katarina: Empati går det inte att få nog av - tack för din:-)

  SvaraRadera
 12. Kim: Jag förstår att du förstår, och din empatigråt förstår jag oxå.
  Det är så där extra, extra svårt när de står en så nära som "våra" hundar gör. Hoppas ingen missförstår hur jag menar - ALLA hundar förtjänar sin människas kärlek och att få bo i deras hjärtan. Jag har ju en till hund som inte bor här utan hos x:et, han är över 9 år - men han bor i mitt hjärta var eviga dag.

  Jag gör som du - jag gråter oxå över andras hundar som är sjuka och som dör.

  Många kramar från gråtande Ebba

  SvaraRadera
 13. Vargen: Tack för den fina videon - jag lyssnade/tittade på hela och grät lite extra oxå över ditt långhårs öde.

  Just nu känns det inte som ett jobbigt beslut - om det inte vänder finns det ingen annan väg - det jobbiga kommer när det sker och efteråt ... fy f*n för efteråt ... tack för din sympati<3

  Kram

  SvaraRadera
 14. Annelie: Vill trösta dig och jag kan föreställa mig hur du känner.

  Vad glad jag blir att du "ser" det som om Razz är i ett bra hem med mig. Det är han oxå - det jag gjort är att aldrig vela, utan alltid vara konsekvent, då blir livet tillsammans med en hund så mycket lyckligare för hunden och enklare.
  MEN jag har aldrig säger aldrig varit hård mot honom, vi har ALDRIG varit "osams" - han har en alldeles för underbar personlighet för det ... han är det finste som finns - jag vet att de som känner honom håller med<3
  Kramar till dig och din vovve

  SvaraRadera
 15. Tänker på dig, vilket får mina ögon att tåras...
  Kram Kim

  SvaraRadera
 16. Kim: Just nu är ångesten konstant - han är illa däran och jag tror inte att det vänder. Han andas för min skull känns det som - ja du vet de är de lojalaste varelser man kan tänka sig<3
  Kramar

  SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!