tisdag 4 oktober 2011

Som små droppar är orden ...

... i mitt romanmanus, bredvid varandra blir det många. Jag hade en väldig fart på strömmen av ord tills för ett par dagar sedan. (Bilden är tagen av mig i Ockelbo)

I söndags pressade jag fram några få, jag försökte och försökte. Koncentrationen var någon helt annanstans - oron över min hunds sjukdom gjorde att havet av ord som varit så stort och djupt vände. Det blev ebb efter 228 stycken.

Istället stängde jag ner dokumentet och läste på lite på bloggar här och var. En del handlade om marginaler = breda. Andra om det (förhatliga) följebrevet. Jag har skrivit några sådana så jag vet hur det är.

Tidigare har jag försökt lista ut hur jag ska kunna få så där b r e d a marginaler - utan att lyckas. Jag öppnade ett nytt dokument och jag kunde inte nu heller - förstås, suck. Men Dotra Mi visade mig som hastigast, för ett tag sedan, att man kunde liksom göra dem "för hand" med hjälp av linjalen. Jag provskrev för att testa.

Ghaa - det gick bra ända tills jag skulle flytta (backa) texten så att den kom högre upp i dokumentet. Pjong, sa´re så blev en del av texten bred som tusan och resten var smal så som jag ställt plupparna på linjalen. Hum, hum - så där går det ju inte att hålla på med ett helt ordproppat dokument - min roman exempelvis ...

Någon som vet hur man gör?

Någon som kan beskriva det så att till med en trögskalle (jag) kan fatta?

Nåväl - jag tänkte att jag iallafall ska prova att skriva en "riktig" text i ännu ett dokument med plupparna på linjalerna så att marginalerna blev breda.

Ooopsansa - det blev en alldeles ny sorts följebrev där - smal och fin text (men det gick inte att flytta texten nu heller utan att det blev knasigt/som ovan.)

Så nöjd jag blev med innehållet i följebrevet!!! Tänk att det kanske berodde på att jag inte ställde några krav på mig själv - typ: "Nu måste jag skriva det där förbenade följebrevet." Det där tänker jag i vilket fall som helst använda och ha som mall. Kul:-)

Men jag är fortfarande en trögskalle (jag fattar inte 'datorengelska' heller) som inte förstår hur man gör de där inställningarna på rätt sätt - hjälp mig snälla "någon". Please - se där - det ordet klarar jag!

Allt för nu & Kramar till er


8 kommentarer:

 1. Oj, jag som är självlärd och urusel på att förklara hur saker fungerar... jag ställer som du in marginalerna med linjalen i övre kanten, det finns säkert någon annan stans man kan göra inställningarna också. jag har märkt att när jag backar texten kan den hamna utanför linjalen, men när jag sedan trycker Enter rättar den sig igen.Jag är ledsen, jag kan inte förklara... :( Kanske man måste gå tillbaks tills styckena möts och sedan trycka enter? Boh?

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Det beror lite på vilken version av word du använder. På min går man in på Format och sedan väljer du Stycke. Där finns en rubrik som heter Indrag där du ställer in hur breda marginaler du vill ha på sidorna av dokumentet. T.ex 3cm på vänster sida och 3cm på höger. Under Indrag finns en rubrik som heter avstånd där du ställer in marginalerna på över- och underkant
  Om du har en senare variant av word ska det vara lättare att hitta, men tyvärr har jag inte det i huvudet just nu.
  Hoppas det var till någon hjälp!

  SvaraRadera
 3. Katarina: Ja du - det där med enter tycker jag inte funkar så bra. Tack för förslaget:-)

  SvaraRadera
 4. Andra intryck: Jag kan komma in diretkt på stycke - har provat tidigare - men vänstermarginalen "hoppar ur" efter att jag har skrivit ett tag - det blir "knasigt" och inte alls bra.
  Det där med över- och underkant förstår jag mig inte på - heller:-)
  Tack för din hjälp:-)

  Konstigt att jag överhuvudtaget har skrivit nästan 2 manus ändå - men med smalare marginaler då förstås!

  SvaraRadera
 5. hehe, du verkar ju ha klarat dig bra hittills, om du har skrivit två manus... jag blev glad när jag bytte från word 2003 till den senaste (år?) för den var så mycket lättare.

  SvaraRadera
 6. Jag sitter inte vid mitt dokument just nu, men jag kan titta på det i morgon. Hos oss är det maken som är datorproffs så jag frågar alltid honom om hjälp :)

  Vad skönt att du fick ihop ett bra följebrev. Det är något jag måste ta tag i.

  Kramar!

  SvaraRadera
 7. Katarina: Jag tror att jag har en senare "modell" än 2003:-)

  SvaraRadera
 8. Anneli: Skönt med et dataproffs nära till hands:-)
  Kramar

  SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!