torsdag 17 november 2011

Min metod för att skriva manus ...

... har jag nämnt tidigare här i ett inlägg men nu kommer det bildbevis också.

Tillvägagångssätt: Tog ett vanligt ritblocksark, klistrade ihop kortsidorna med tejp på baksidan, gjorde kolumner med linjal med en bläckpenna.

Jag har skrivit kronologiskt, alltså klistrat och ritat vartefter manuset växte. På bilden ligger det en tumstock, den är två meter lång så att det går att få en uppfattning hur stort det är.

Det går ju att göra ett exeldokument el.dyl - men det passar inte mitt sätt - har provat många gånger innan jag kom på det här istället. Jag vill ha alltihop på längden och jag vill kunna sudda med radergummi - det är så härligt att jag blir lyckolyllig då:-)


Handstilen får man bortse ifrån eftersom jag rafsat ner orden i all hast. Jag har skrivit allt med blyerts så att jag kan sudda ut vid behov och tvärtom fylla på.
Den här metoden är suverän när jag kan gå fram och tillbaka över golvet och se helheten.
Och särskilt bra när jag sedan redigerar, jag ser genast i vilket kapitel jag ska gå in, behöver aldrig sitta och bläddra i dokumentet på datorn.
Det är otroligt smidigt att ta med sig till sängen, soffan eller på tunnelbanan - blir inte större än en A4 när jag viker ihop det:-)
Testa om du vill nästa gång du ska skriva en roman.
Allt för nu & Kramar till er

9 kommentarer:

 1. Vad smart! Fast jag arbetar inte riktigt så, men det är alltid kul att höra hur andra gör. De enda anteckningarna jag har är i en digital almanacka eftersom jag skriver i nutid och behöver ha koll på när datum infaller. Och så mina researchanteckningar som är nerklottrade på lappar överallt:).
  Puss <3

  SvaraRadera
 2. vad mysigt, jag har alltid velat göra något liknande, men jag skriver för stort så det skulle aldrig gå... men jag älskar allt som har att göra med skrivande för hand, älskar! Det ser så härligt hantverksmässigt ut med en lång rulle med text, för att inte tala om imponerande.

  SvaraRadera
 3. Det är så kul att se hur olika människor arbetar med sina manus :) Själv flödesskriver jag och har inget synopsis alls. Jag antecknar efter han hur mina karaktärer växer fram.
  Kramar!

  SvaraRadera
 4. Så himla smart. Jag skulle nog behöva strukturera upp mitt manus så där också, men nu är det klart så det får väl bli till nästa manusprojekt istället. ;)

  Kram

  SvaraRadera
 5. Maria: Det beror nog lite på vad för slags story man skriver.

  Jag rafsar ner tankar överallt som kommer under tiden, där är jag inte strukturerad. Sedan får jag samla ihop servetter, reklamblad, tidningar o böcker.
  Puss, puss

  SvaraRadera
 6. Katarina: Kul att du gillar min metod även om du själv inte "kan" använda den:-)

  SvaraRadera
 7. Anneli: Alla sätt är bra ... du vet!

  När jag skrev mitt första manus saknade jag ett sådant här verktyg. Hoppas att jag kan utveckla det framöver.

  Det låter så härligt att flödesskriva - men jag har svårt att hitta tillbaka till känslan om jag inte filar under tiden jag skriver - det böljar fram o tillbaka. Ändå kommer jag framåt till sist ändå:-)
  Kramar

  SvaraRadera
 8. Nina: Roligt att du gillar det:-)

  Det var tanken på att kunna redigera effektivt som gjorde att jag kom på metoden som funkar för mig.

  Hoppas du kan göra något liknande längre fram:-)

  Kram

  SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!