lördag 4 juni 2011

Att anlita lektör ...

... betyder inte att man ligger på latsidan, som vissa andra ^ utan det betyder ännu mer arbete. Inte för vissa kanske som skriver ett perfekt manus! Vem har gjort det - skrivit "felfritt"?? Inte jag iallafall. Däremot har mitt operfekta manus varit under luppen ett par gånger och jag lärde mig mycket. Det märktes när jag bytte lektör och hade gjort en del ändringar - inte ett "ljud hördes" om just de passagerna som fått nedslag med typ = "Nej Ebba det här går bara inte!" Då kändes det toppen att gå fri med nästa lektör efter noggranna ändringar. Sådana där kommentarer som den jag just citerade är annars de bästa. Jo det är sant! Hur skulle jag annars få veta? Det är toppen att få göra om det som är krokigt så att det blir rakt och fint. Även om ett ordspråk lyder: "Det som är krokigt kan inte bli rakt" - men i det här fallet med att ändra i manus då går det.
Det är av misstagen man lär sig - för att använda en utsliten men sann klyscha:-)

TVEKA INTE ATT ANLITA EN LEKTÖR - inte bara för att hoppet ska stärkas att din bok blir antagen och publicerad - utan för att du LÄR dig något om dig själv och skrivarkonsten.

Allt för nu & Kramar till er

8 kommentarer:

 1. Men, den där katten var ju riktigt gosig! Den får väl parkera sig ett tag där under tiden lektören läser. Alltid bra med kommentarer och idéer. Ju fler desto bättre!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det svårt att veta VILKEN lektör jag ska anlita. Speciellt när det är ett ungdomsmanus.
  Jag hade en vovve på datorn för en stund sedan, inte lite mysigt. Hon efterlämnade hår i tagnetmellanrummen.

  SvaraRadera
 3. Monika: Ja en sådan kisse skulle man ha - den är inte min. Bra att du håller med:-)

  SvaraRadera
 4. Eldtunga, Annelie: Ja det kan det vara o jag känner inte till de lektörer som tar emot ungdomsmanus - men det kanske alla gör?
  Det där med hundhår - o´boj - sådana har jag gott om på mitt tangentbord - utan att han ÄR på datorn - de virvlar hit ändå. Det är borste, tandpetare & pincett som gäller mest hela tiden:-) Eller ska det vara :-( här?

  SvaraRadera
 5. Jag rekommenderar att nyta med fler. Om man inte har råd eller vill ta sig råd med fler lektörer, byt med någon annan som också skriver!

  SvaraRadera
 6. Malin: Håller med till fullo:-)
  Kram

  SvaraRadera
 7. Nog VILL jag anlita en lektör alltid men allt hänger på vad plånboken tillåter när det väl kommer till kritan är jag rädd.

  SvaraRadera
 8. Perny: Jag har stor förståelse för dina båda reaktioner.
  Vad det gäller att vara rädd - rädd att bli "fråntagen" ditt skrivande?
  Det behöver du inte vara rädd för, en lektörs respons gör så att man utvecklar sitt skrivande och att man blir en säkrare skrivare. Det är ingen recensent som ska knäcka dig, tvärtom bygga upp.
  Lycka till & Kram

  SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!