måndag 13 juni 2011

Säljas eller läsas ...


... ja, se det är frågan?
Jag menar när min och andras böcker väl blir antagna av ett förlag, kontrakten är underskrivna och det är dags för publicering - vad vill jag då? Vi?
Sälja en massa böcker? Givetvis! Sen då? Läsas? Jo men visst såklart!
Men vad är viktigast? Att få in kosingen i plånkan eller bli läst?
Aha - det där kan bli tveeggat - eller?
Vill jag bara att min bok ska bli läst - utlånad på bibblan?
Men säg att så här då: "Jag/vi har blivit rosade av media men ingen vill köpa boken - bara låna." Innerst inne är det det jag/vi vill?
Näe!
Jag vill både bli rosad av media, få måååånga böcker sålda som läsarna läser, inte bara att de har boken i bokhyllan - och bli utlånad (och läst), gärna väcka debatt också. Rannsakande tankar som kommit efter att manuset är inskickat till förlag - knappast när manuset började att skrivas.
Vad jag förstått så handlar det dock inte om att tjäna storkovan när man är debutant. Men några kronor på plus måste det väl bli? Undrar om det går att få igen alla tusen och åter tusenlappar som jag lagt ner på mina manus eller om det bara skall bli på minus i slutändan. I o för sig - de där tusenlapparna är väl investerade lärpengar som kommer att löna sig i längden på följande manus.
Allt för nu & Kramar till er
l

10 kommentarer:

 1. För min del handlar det inte om pengarna. Mer om historien som blir läst. Sjävklart är det en bonus om jag får betalt, men inget måste. För är en kittlande tanke att andra ska läsa om och kanske till och med tycka om. Pengar, sånt kanske kommer senare långt senare. Har massa b-planer för hur jag finansiera livet förutom författarskapet.
  Just nu fokuserar jag på att bli läst :)
  Hur går det med ditt manus??

  SvaraRadera
 2. Jag har upptäckt en annan aspekt. Jag blir gärna läst i första hand, men då om boken är lånad på bilioteket. Alla de som glatt utropar att de lånat ut boken till kompisar vill jag skrika till att de ska säga åt vännerna att låna på biblioteket istället. För dem gör det ju ingen skillnad, men för mig är det en enorm skillnad! Om man lånar ut till en kompis så syns det inte i statistiken någonstans. DET är en lärdom för mig, att jag har ett behov av statistik.

  SvaraRadera
 3. Inte helt lätt att svara på och ändå solklart.I alla fall för mig. Jag vill bli läst i första hand. Sedan är jag inte dummare än att jag gärna tackar ja till alla pengar som kommer i min väg.
  Om de är lagliga och moraliska, såklart! :) Pengar är frihet!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. I första hand läsas, i andra pengar! Kan förmodligen vara olika för olika typer av böcker, och jag kan också tänka mig att det blir olika resultat för det ena och det andra, beroende på vilket förlag som ger ut boken, marknadsföring, distribution - eller om jag gör hela boken själv, som allt flera gör.

  SvaraRadera
 5. Visst vill jag att mina böcker skall säljas, men jag blir otroligt lycklig när jag då och då ser bibliotek runt om i Sverige som har mina böcker. Ser att de är utlånade och får mejl och brev från läsare i de mest osannolika sammanhang. T.ex. barnmorskan 50+ som råkat hitta mina böcker på biblioteket och skickade ett mejl och beskrev vilken fantastisk upplevelse det varit att läsa dem. Det är värt en hel del. Rik på att skriva böcker blir bara ett fåtal!

  SvaraRadera
 6. Annelie: Du får se fram mot bonusen sedan då:-)
  Mitt manus går framåt - inte alltid med tangenttryckningar - mycket görs i mitt huvud:-)
  Kram

  SvaraRadera
 7. Hanna: Jag gillar oxå statistik, förstår precis hur du menar:-)

  SvaraRadera
 8. Anneli: Klart det ska vara rent och fint - annars är det inte kul:-)
  Kram

  SvaraRadera
 9. besskrivarblogg: Kul att se dig här:-)
  Du är inte tveksam alls - härligt:-)

  SvaraRadera
 10. Monika Häägg: Vilken mysig erfarenhet:-)
  Klart det bara är ett fåtal som blir rika på sitt författarskap. De pengar jag i första hand talar om är de många tusen som kurser o lektörstjänster har kostat - skulle var skönt att få tillbaka dem någon gång.
  Jag menar så att man har råd att anlita lektör längre fram oxå:-)

  SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!