tisdag 21 juni 2011

Bra eller dåligt ...

... det är den stora fråga hur andra ska bedöma ens text. Nu tänker jag inte på förlagen som kanske inte vill ha det man skriver. De måste ju också tänka på investerade pengar, nischer och andra saker. Men med läsarna är det en annan sak.
Olika personer reagerar på olika sätt, en del gillar bara rosa eller blått. Hur ska de kunna gilla både och om det är en lila bok jag skrivit? Eller lite färg av varje - kan de ta sig igenom boken ändå? Få någon behållning av den? Vilja läsa mer?
Jag tycker inte alls om alla böcker jag läser. En del skriver på ett sätt som jag lärt mig att "så GÖR man INTE" eller så är berättarperspektivet åt helskotta så att det stör hela tiden. Andra kan stapla sin text utan att ha några direkta dialoger trots en bra story, men då retar jag mig på det eftersom jag SER hur man lätt skulle kunna skriva om scenerna till mer levande text, eller så är texten utan närhet, som om den hela tiden håller en distans. Då tror jag att författaren inte vågat känna ordentligt, bara skummat på ytan som om det räcker - det räcker inte.
Tänk så lätt det är att sitta och vara kritisk!
Men själva grejen för mig är att jag inte alls kan bedöma min egen text. Det är som att sväva tyngdlös i en värld jag inte känner till. Därför blir jag så oerhört glad och lycklig när någon säger ett positivt ord om det jag skrivit. Ja bara ett litet ord kan räcka ibland för att få mig att knuffas vidare i rätt riktning. Misstänker att det är så för många, många ...
Allt för nu & Kramar till er

2 kommentarer:

  1. Det är svårt att bedöma sin egen text. Dels har man levt med den väldigt länge och dels så är det svårt att bedöma sin egen text eftersom man är partisk, på gott och ont.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Anneli: Där sa du det rätta ordet: PARTISK! Det är ju det man är, för självklart tycker jag att jag skriver bra:-) Men som sagt tycker andra tvärtom ...
    Kram!

    SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!