fredag 4 februari 2011

Böcker från förr som betytt någotInspirerad av Ninas skrivarlya kom jag att i tanken flyttas tillbaka i tiden. Meningen är att jag ska berätta om böcker som betytt något för mig. Då blev det böcker från förr, men en del lästa i modern tid.
Från barndomen:

ROSALIE K FRY/I DJUPA SKOGEN (en annan bok av samma författare på bilden) - skriven 1960

Boken handlar om Katinka som träffar björnungen Snuff i en liten stuga i skogen.Namnet Katinka levde kvar inom mig och när jag väntade barn ville jag att det skulle heta just Katinka, men det blev en pojke:-)

Tidigare har jag som vuxen inte tänkt på författarens namn, men nu förstår jag varför jag kallade en rosa nalle för Rosalie - nallen har jag kvar.Från ungdomen:

JASCHA GOLOWANJUK född i Samarkand 1905, blev svensk medborgare 1944, död 1974.

Hans böcker slukade jag, var helt fascinerad av miljön och det var första gången jag blev medveten om nedärvd religiös tillhörighet. Jag kan omöjligt välja EN av hans böcker. De jag väljer är skrivna från 1938 till 1958.

PARAPLYMAKARENS SON, FRÄMMANDE FÅGEL, JOSEF DEN LYCKLIGE, LIVETS KÄLLA, SIVERPOPPLARNA, BARNEN I SKOMAKARHUSET och JAG MINNS MIN BLÅA DONAU

- de här titlarna gick innanför skinnet och jag blev lycklig av dem och det är jag fortfarande. Böckerna fick mig att förstå att det fanns människor i en för mig levande och exotisk värld.

Min lästlust blev definitivt väckt och så har det fortsatt.Från det tidiga vuxenlivet:

ANNI BLOMQVIST från Åland född 1909 - död 1990

År 1975 befann jag mig ute på en ö i S:t Annas skärgård och på SVT såg jag STORMSKÄRS-MAJA en filmatisering av nämnda författare. Jag blev helt såld! Den handlade om ett hårt men enkelt skärgårdsliv i Ålands skärgård från 1800-talet.

Av olika anledningar läste jag inte någon av ANNI's böcker förrän på 2000-talet när jag fick möjlighet att köpa biblioteksex från filialen i Långshyttan.

Där ingick: I STORMENS SPÅR från 1966 och I NÖD OCH LUST/1978, ANNA BEATA/1979, A-B MÖTER KÄRLEKEN/1981 och A-B FÅR ETT EGET HEM/1983

Den där filmatiseringen och övriga böcker av Anni Blomqvist utgjorde en sådan kontrast till det moderna liv som jag själv levde. De fick mig att värdera om vissa saker och uppskatta enkla ting. Som ett vackert väder och en enkel måltid. Och att inte undervärdera allt det arbete som våra förfäder lagt ner - bara för att överleva.

Vi lever i ett lyxkonsumtionssamhälle och glömmer ibland det basala. Jag är glad över att få läsa/se om hur livet var för bara drygt 100 år sedan och få det skildrat av en utomordentligt god författare som levandegör skärgårdsbornas ibland mkt hårda liv men oxå deras uppskattning av vad livet kan bjuda.TACK NINA - för ditt inlägg som gjorde att jag fick tänka efter vilka bokskatter som har betytt mycket för mig.

(http://ninasskrivarlya.blogspot.com/)//Kramar om

2 kommentarer:

  1. Vad roligt att läsa ditt inlägg och kul att jag kunde inspirera lite. :)

    Kram
    /Nina

    SvaraRadera
  2. Nina: Kul att läsa ditt inlägg oxå förstås:-) Tack ännu en gång för inspirationen:-) /Kram

    SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!