söndag 27 februari 2011

Boktitel - frånstötande?

UR VULKANENS MUN av Helena von Zweigbergk var en boktitel som för mig var frånstötande. Jag varken ville köpa eller läsa den. MEN jag ändrade mig. Sånt är glädjande, jag älskar att ändra uppfattning när det gäller något negativt till positivt.
Hur kom det sig att jag ändrade uppfattning?
Jo, när jag gick på Skrivarlinjen hade vi en halv dags författarbesök och i mars 2009 var det Helena von Zweigbergks tur. Hon berättade om sitt författarskap och bjöd på sig själv. Jag kunde inte låta bli att tycka om henne. Hon läste utvalda avsnitt ur nämnda bok och det som var intressant för mig då, var att handlingen utspelade sig under en enda vecka. Men det var tidshopp oxå insprängt i texten. Det såg så lätt ut med de där glidningarna mellan tid och tid.
Långt senare försökte jag göra på ett liknande sätt när jag bestämt mig för hur Manus 1 skulle se ut.
Ooopps ... det gick ju åt h*lvete totalt. Lektörens slet säkert sitt hår och skrev i marginalen och klagade på mina tempusbrott. "Nej, det här går bara inte!" stod det med jämna mellanrum.
Jag hade ägnat mig åt en konstform som jag inte alls hade kläm på. Men oj vad jag lärde mig av det där. Sådana där misstag är riktiga guldklimpar i slutändan.

Från ett av de avsnitt som Helena läste bär jag med mig en bild VARENDA dag - minst två ggr/dag. Hon beskrev hur Anna (huvudkaraktären) såg på sin man Mats tandborste. Hur tankrämen satt intorkad , äcklig och hård. Det var en så målande beskrivning.
Min tandborste ser exemplarisk ut efter att jag hört den där scenen uppläst och efter att jag själv läst den. Jag sköljer och sköljer, gnor med tummen mot borsten, kollar mot lampljuset så att det inte ska vara några synbara rester kvar. Men inte nog med det, jag kollar på andras tandborstar oxå om jag är hemma hos någon annan.
Tänk hur några rader i en bok kan påverka en människa - ja, se bara på mig.

Från att känna att titeln UR VULKANENS MUN var frånstötande sitter jag här nu med mitt signerade och vällästa exemplar av den boken och jag tänker på den varenda dag:-)

//Kramar om

6 kommentarer:

 1. Ibland är det tur att man ger vissa böcker "en andra chans"! :-) Den står i min bokhylla men jag inte läst den än.

  SvaraRadera
 2. evalinn: Kanske har du fått lust att läsa den nu? Du kommer iallafall att tänka på TANDBORSTEN när du kommer dit:-)

  SvaraRadera
 3. Hon skriver bra! Jag har läst en bok av henne och den gav mersmak, men jag kan hålla med dig om att denna titeln inte är så tilltalande!
  Jag har skrivit om uppdraget som du gav mig! Om du vill kika på min blogg!

  SvaraRadera
 4. Monika Häägg: Då tycker vi ganska lika:)
  Kul - jag ilar in till dig ...

  SvaraRadera
 5. Jag tror att Du har fått kläm på tidshoppen. Dom tilltalar iallafall Mig och ger liv åt berättelsen.
  Ang titeln så tycker jag att den är tilltalande och verkar spännande , fast det är klart, jag bor ju på en vulkan. :-)

  SvaraRadera
 6. Ibben: Tack! Du som läser mitt senaste manus medger alltså att mina tidigare (tarvliga) försök med tidshopp gett resultat nu. Ibland är det BRA att göra fel så att man får en guldklimp att arbeta med.
  Hoppas att den där vulkanen du bor på håller igen sin mun ...

  SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!