tisdag 8 februari 2011

Vad skrev lektören i sitt utlåtande?


Lektören skrev så här om Jag-perspektivet när jag fick utlåtandet av mitt Manus 1 (sk EJ VEK):
"Jag-perspektivet kan innebära vissa problem när det handlar om perception och trovärdighet. Man kan beskriva det som att berättarjaget är den blinda läsarens ögon. Säger berättarjaget att 'det är ett stort krondike här, hoppa' så har man två val som läsare, hoppa eller låta bli. Som läsare får jag en subjektiv beskrivning av berättarjagets upplevelser, vad jaget väljer att berätta eller inte. Lösningen på det mesta är gestaltning. Det finns små glimrande scener i texten med exempel på detta:
'JAG HADE ETT STARKT MINNE AV ATT MARKEN VAR SOM PUVERISERAT GIPS UNDER BADTOFFLORNA PÅ VÄGEN UPP MOT BYGGNADEN. DET PYSTE UPP I SMÅ PUFFAR UNDER SULORNA OCH FÖRSVANN I TOMMA INTET.'
****
'HAN RASSLADE MED SIN NYCKELKNIPPA SOM HADE ETT FJÄRRLÅS I SAMMA RING. EN GULGRÖN BOLLTOFS HÄNGDE NEDANFÖR ALLTIHOP OCH VAJADE FRAM OCH TILLBAKA.'
****
Lektören fortsatte sin kommentar:
"Just de här betraktelserna etsar sig fast, för att de är så specifika, utan att vara överdetaljerade. Det är väldigt bra, särskilt när de finns insprängda mellan repliker så att jag ser vad karaktärerna gör under tiden de talar med varandra."
I slutet av utlåtandet som gäller hela manuset oavsett perspektiv:
"Mitt generella råd är ändå att gestalta, gestalta, gestalta. Låt läsaren vara med och bidra till historien genom sina egna tolkningar.
Det glimrar till väldigt ofta, jag har bara nämnt några av alla de fina detaljer och ögonblicksbilder som skapar atmosfär.
Språkligt tekniskt har jag ingenting att anmärka på, det flyter fint." ********
Som jag nämnt tidigare så kan det faktiskt vara problematiskt att skriva ur jag-perspektiv. Jag kan känna mig riktigt låst ibland OM jag glömmer att gestalta. Nu kan man inte gestalta allt, allt - vissa transportsträckor måste finnas ändå, det påpekade lektören oxå.
När jag började skriva 'EJ VEK' skrev jag i tredje person, men ändrade mig och har sedan hållit fast vid det beslutet.
Det skulle ändå vara - som jag ser det nu - vara vilsamt att skriva i tredje person. Men det kommer inte ske på länge än. Inte i mina kommande manus.
Däremot skulle jag vilja exprimentera med två jag-personer i olika tids perspektiv. Går det?
Är det någon som vet eller har provat? Eller kan tipsa om någon bok som är upplagd så.
//Kramar om

1 kommentar:

Kommentera gärna - det gläder mig!