måndag 7 mars 2011

Ett herrans liv därinne
Om det var något som jag inte tänkt mig att jag skulle få så var det tinnitus. Jag kunde inte ens föreställa mig hur det kunde vara. Nu vet jag!
Det finns inget som heter tystnad längre. Tänk jag som varit så känslig för sådana ljud som spisflätar, varmluftsugnar och rinnande kranar. I dagens läge går det hur bra som helst för då möts ljudet som jag har inne i huvudet med det yttre ljudet. För att få det "tyst" eller snarare att överrösta orkestern som piper o tjuter inne i mig - är det bästa att sätta på badkarskranen för fullt och samtidigt spola i toaletten. Men så kan man ju förstås inte hålla på det låter ju även när jag ska sova.
I bästa fall beror min tinnitus på abstinenskomplikationer - då kan den upphöra om några år. Annars är det kanske kört att bli av med den.
Idag var jag hos en specialist och om två veckor ska jag på hörseltest. Sedan får jag se hur det blir. Jag fick en lapp av läkaren, på den stod det så här:
"Tinnitus är ljud som hörs i öronen o som andra inte kan höra. Kan låta som sus, pip, toner, brummande, brusande mm. Beror vanligen på bullerskada el åldershörselnedsättn. T kan även orsakas av nackbesvär, käkspänningar, taandgnissling, stress, sömnbesvär, depression samt av smärta. T går inte att medicinera el operera bort. Man kan försöka störa bort T med svag musik, klockradio vid insomnandet etc."
Jag har ett ganska högt pipljud och det gör att jag får svårt att koncentrera mig någon längre stund. Men jag har 'bara' haft det sedan veckan före jul ...
Det är ju inget FARLIGT att ha tinnitus och det är ju toppenbra:-)
//Kramar om

8 kommentarer:

 1. En liten hälsning från saharas utkant.
  Spar på vattnet. :-)

  SvaraRadera
 2. Ibben: Ha, ha, ha ... du förgyller min tillvaro:-) Puss & Kram

  SvaraRadera
 3. Åh, så trist! Trots att det inte är farligt så låter det väldigt jobbigt. Jag håller tummarna för att det snart går över.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Anneli: Blev ju lite roligt där med att det "LÅTER väldigt jobbigt" och det är precis så:-) Tack för din tumhållning:-) /Kram

  SvaraRadera
 5. Låter härligt att det kanske finns en chans att det går över! Håller tummarna för det!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 6. jag har också tinnitus och för mig är det mest ett sus. Men jag har märkt att jag är extremt ljudkänslig, och minsta lilla hög volym på någonting (räcker bara att lyssna på musik i lurar på svag volym), så ökar suset i styrka så det blir jobbigt.

  Hoppas det går över för dig. :)

  SvaraRadera
 7. Kim: Hoppet finns alltid - Tack för tumhållningen:-)Kram

  Nina: Ja det är vanligt med tinnitus - inte kul att du oxå är drabbad. Hoppas det blir bättre för dig oxå:-)Kram

  SvaraRadera
 8. Usch, din stackare... Lärare får ofta tinnitus, jag var livrädd för att få det för ganska snart var jag extremt ljudkänslig. Klarade inte av hög musik, höga skratt, högt TV-ljud osv. Det gjorde fysiskt ont faktiskt och det tog nog ett par år efter att jag slutat arbeta innan det gick över. Jag håller tummar och tår för att det ska gå över för dig!
  Stor kram

  SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!