tisdag 8 mars 2011

Mötet med två romanpriskandidater
Det var 2008 som jag hade förmånen att få träffa två av Sveriges Radios nominerade Romanpriskandidater för 2011. Och priset gick till Beate Grimsrud för "EN DÅRE FRI".
Jag gick på Skrivarakademin i Stockholm på något som kallas "Författarsamtal" och där var det en nära kontakt med författarna. En av dem var vinnaren av nämnda pris och en annan var Oline Stig.
Jag antar att det är fler som känner till Beate än Oline. Det som berörde mig var att ingen av dem var särskilt intresserade av att skriva romaner. Särskilt inte Oline, hon skrev noveller. Men som hon sa så är det inte särskilt säljade att skriva novellsamlingar i dagens Sverige. Hon berättade också att hon höll på att snickra ihop en roman och att det inte var ett lätt arbete att få ihop den. Att det sedan blev den som blev hennes debutroman känns extra kul för mig och det var nu den som blev nominerad till SR's Romanpris: "JUPITERS ÖGA".
Under författarsamtalet hade Beate Grimsrud hela tiden en humorglimt i ögat. Hon beskrev så levande hur hon arbetade: Jag ligger på sängen och tittar i taket nästan hela dagen. Om någon ifrågasätter det, säger jag bara att jag arbetar väldigt hårt. Vem kan veta om jag formulerar texter i huvudet eller tänker på annat?"
Hon behöver inte lämna in ett helt manus till förlaget (A. Bonniers), bara berätta hur hon tänkt sig upplägget och då brukar hon få klartecken att gå vidare och att de ska publicera sedan. Inte ens med första romanen lämnade hon ett helt manus. Den där delen har varit enkel sa hon.
Att ha träffat två av de sex nominerade kandidaterna som jag haft möjlighet att ställa personliga frågor till - känns speciellt. De båda författarna är inte som vilka som helst andra i mängden för mig. Kul tillfällighet - sådant som jag inte visste om när jag själv med spretande ord och meningar precis börjat knåpa på mitt eget romanmanus som nu ligger hos förlag.
Ta tillfället i flykten om du har möjlighet - vänta inte att tillfället ska komma till dig ...
//Kramar om

5 kommentarer:

 1. Visst blir det en speciell känsla och relation till en författare när man har haft ett möte. Vi har alla så olika utgångspunkter i vårt skrivande och det som är självklart för en är inte alls så för någon annan. Jag trivs också bättre i skrivandet av novellerna men samtidigt så tycker jag om att utveckla en historia på lite längre sikt. Det blir ju ganska kortfattat i en novell.
  Trevligt att "dina" författare var nominerade till priset!

  SvaraRadera
 2. Monika Häägg: En författare som bjussar på sig blir det något speciellt med. Precis som du gör:-)
  Det är en frihet att skriva noveller, ett annat 'ansvar' eftersom man inte behöver förklara så mycket på den korta resan. Men för mig som har svårt att fatta mig kort, passar romanformen bättre:-)

  SvaraRadera
 3. Vad spännande! Det är så skönt med människor som har distans till sig själva och inte tar livet på så stort allvar. :)
  Kramar!

  SvaraRadera
 4. Jag såg att du kommenterat hos Kim att du vill ha en lite mer personlig design på din blogg. Har hittat denna sida :)
  http://itkupilli-cutencool.blogspot.com/

  SvaraRadera
 5. Anneli: Jag visst är det härligt med sådana människor:-)

  Izabelle: Men vad bussig du är:-) Ska kolla vid tillfälle - TACK:-)

  SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!