torsdag 24 mars 2011

Väcka minnet med doft


Doftminnet väcktes häromdagen från sin slumrande tillvaro i hjärnans vindlingar. När sådant sker blir jag positivt överraskad, inte bara för att det sker utan att det går så snabbt att registera och koppla till personer och/eller platser och situationer.

Jag lagade råris. Inte något snabbris alltså. Utan det som finns på bilden här: Risentas riktiga råris som ska kokas i 45 min. Jag börjar med att hälla olivolja i botten på en kastrull, sedan tar jag curry, paprikapulver och chilipulver. Värmer allt försiktigt och häller ner råriset som brynes en stund i olja och kryddblandningen. Ovanpå alltihop häller jag på vatten och SEN kokar det i trekvart.

Vad var det för doftminne jag fick då? Jo, det luktade mormors kokkonst. Hemma hos mormor och morfar fick jag mat som jag trodde att alla människor åt. Men det förstod jag senare att så inte var fallet. Min mormor var kallskänka och hennes sandwischar höll hög klass. Hon visade mig aldrig hur hon gjorde - men jag TITTADE och iakttog. Lärde mig hur det skulle se ut. Ändå är det doften av hennes varma mat jag förknippar mest med henne. Oj, sopporna med oxsvans och soppmakaroner i form av små stjärnor. Mums!

Det som märks att jag fått influenser av mormors matklimat är att jag under hela livet gärna handlat hem: Kålrabbi, färsk fänkål, rödkål, jordärtsskockor, kronärtsskockor, surkål, legymsallad, gröna ärtor och rödbetor. Inget konstigt med det kanske någon tycker men jag har räknat mig som vuxen sedan jag var 19 år, det var 1970. Och då var det inte många som handlade sådana råvaror. När jag var barn kunde mamma beställa naturell yoghurt i mjölkaffären. Låter inte ett dugg exotiskt - men på 60-talet fanns det ingen yoghurt alls att köpa i butikerna. Den som beställdes var en trekantig tetrapack med 3 dl och den var orange och vit. Ingen av mina kompisar förstod sig på vad det var för surt jag drack direkt ur tetran. De var ganska misstänksamma.


Råris bryntes med kryddor , kokades och doftminnet väcktes till liv, som blev ett inlägg här på bloggen. Inte visste jag det när jag handlade hem råriset:-)


//Kramar om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna - det gläder mig!