lördag 5 mars 2011

Från sämre till bättre - mitt manus alltså


Idag är det en glädjens dag:-) Hur kan det komma sig när det var en sådan platt dag igår när jag tvivlade på min förmåga att skapa en bra inledning till mitt manus? Jo, jag satte mig ner och skrev en helt ny inledning för att på det viset få en distans till det som texten avhandlar om och få in en helt annorlunda ton. Det som varit till hjälp att komma dit är en bloggväns konstruktiva kritik av mitt första utkast. Innan jag går vidare vill jag ge hjärtat här ovan till MARIA ENGELWINGE för att visa min uppskattning av hennes goda vilja att ta sig an min förfrågan om hjälp.

Det var med spänd förväntan som jag öppnade mailboxen idag för att se om Maria svarat på mitt mail där jag bifogat den nya inledningen av mitt manus 'Linden'. Det hade hon, så här skrev hon: "Nu ska du få min spontana reaktion på de två inledningar du skickat:-) Är det verkligen samma människa som skrivit det här och det jag läste tidigare? Så tänkte jag. Det här är kanon! Och nu är jag ännu mer övertygad om att du hade gått in i något slags 14-årstänk i den första texten. Så här ska det se ut. Det här vill jag läsa mer av, det här är inbjudande, eget och medvetet skrivet. Skitbra! Skriv på nu när det flyter så fint ..."


Kan man vara annat än glad efter ett sådant gensvar? Knappast!


Om du kör fast i ditt skrivande: var ALDRIG rädd för eller tveka inte att låta någon annan titta på det. Ny friska ögon kan se det du inte själv ser.


Det som kändes fel med den första varianten var att det inte kändes roligt att skriva den. Någon kanske invänder då och säger att jag skriver ju om tunga och känsliga saker, klart att det inte kan vara kul. Men det där resonemanget stämmer inte, jag skrev om minst lika tunga saker i mitt första manus (sk EJ VEK), men det var roligt att skriva ändå. Därför visste jag att något var fel med 'Linden' - men jag kunde inte själv se vad det var. Nu vet jag tack vare Maria Engelwinge.


//Kramar om11 kommentarer:

 1. Vad bra Ebba!! Go for it!

  SvaraRadera
 2. Spännande, nyfiken blir Jag :-)

  SvaraRadera
 3. Eldtunga: Ja nu ska jag köra:-)

  Ibben: Klart du blir nyfiken:-) Skickar första sidan till dig - inte hunnit längre i mina ändringar:-)

  SvaraRadera
 4. Det är roligt att skriva, även när det är ett tungt tema. Det är ju själva skrivandet som är det roliga.
  Tror också att det är bra när någon annan tittar på manuset och ser det med andra ögon. Det som för mig själv känns svårt kanske plötsligt blir lätt.
  Härligt med så positiva ord!

  SvaraRadera
 5. Jag är lika glad som du, Ebba! Man vet ju aldrig hur folk ska ta kritik även när de bett om det. Men du tog det på "rätt" sätt om jag får uttrycka mig så. Jag blir alldeles lycklig när jag ser någon utvecklas eller hitta tillbaka, och särskilt så snabbt som du gjorde. Kör, bara kör tjejen!
  Puss!

  SvaraRadera
 6. Monika Häägg: Håller med dig:-) Jag har aldrig varit rädd att låta någon annan titta på min text. Men den här gången inbillade jag mig att jag kunde klara mig själv ett tag till. Fel hade jag och nu gör det ju inget längre.

  Maria E:Tänk att vi kunde få bli glada igen. Det såg mörkt ut en dag o jag trodde det skulle bli flera i rad. Det var som jag sa, vad ska man med kritik till om man inte ska ta den till sig o försöka vända den till något konstruktivt. Du är en BRA kritiker:-) Puss

  SvaraRadera
 7. Intressant, och vad kul att du hittat flytet just nu! :-)

  SvaraRadera
 8. Åh, vad roligt! Underbart med så fin respons. Lycka till med fortsättningen.
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Anneli: Vad roligt att du är 'här' igen:-)
  Ja responsen blev en glädje att ta emot. Men före det tvivlade jag starkt på min förmåga, men nu känns det väldigt mycket bättre:-)
  /Kram!

  SvaraRadera
 10. Precis just så tycker jag också att det är. Super att låta någon annan titta med sina ögon när man kört fast. Det är bara att ta nya tag. ;)

  SvaraRadera
 11. Evalinn: Ja, det blev som ett fenomen.

  Malin: Nya tag är tagna:-)

  SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!