lördag 29 januari 2011

Romanen stoppas i en form och bakasDet är så jag håller på - ordnar romanen i en form för att den sedan ska kunna bakas.


Idag har jag skrivit kapitelförslag på lappar. Klistrat upp dem i den ordning som jag (kanske) tänker mig att de ska ha.

Det var inte helt lätt att bli sams med mig själv - jag la till lappar och plockade bort dem igen. Kom in på ett sidospår och trampade framåt på det ett bra tag innan jag skrotade det. Återgick till grundidén igen.

Bestämde att jag bara ska hålla mig till ett enda år - se ovan. Under den sommaren är det tänkt att intrigen ska utspela sig.

Men det finns ju ett men förstås - 'egentligen' handlar det inte om det året. Får göra tidshopp i fantasin. Måste göra så om det här manuset ska passa ihop med det förra. Ska säkert gå bra.


Ett tips från Göran Häggs "Nya Författarskolan" sidan 219:


"Ju kortare tid som förbrukas i förhållande till antalet sidor med bibehållen spänning, desto effektivare berättelse."


Det där brydde jag mig inte om ett enda dugg i Manus 1 - men 'Lektören' sa ungefär så här: "Tänkte inte på att så lång tid förflutit - förrän ..."


Fick tänka till lite efter den kommentaren och göra ett förtydligande tidigare i texten så att det går att hänga med så att tidsbestämningen inte kommer för plötsligt.

Fast det hade jag i o för sig ändå gjort från början eftersom varje kapitelrubrik började med ett årtal. Men så kan det vara att 'innehållet' håller en upptagen som läsare så att man inte tänker på att 'nuet' förflyttas framåt under tiden. På gott och ont.


Efter att jag var klar med lapparna idag tog jag mig för att göra en dramaturgisk kurva enligt den gamla grekiska modellen:


EXPOSITION - miljö o personer presenteras

STEGRING - ett hot får folk att handla

HÖJDPUNKT - det väger jämnt mellan hopp och fruktan

PERIPETI - ett avslöjande eller insikt leder till att allt förändras

KATASTROF - lyckligt eller olyckligt slut


För varje punkt skrev jag in stolpar för att få ett hum om vad som ska ske under intrigens gång.


Mina lappar och stoplar är inget jag kommer att vara fastlåst av - utan det kommer att ske förändringar under tiden jag skriver - vilka vet jag inte ännu, det beror på vart karaktärerna för mig när jag 'håller i pennan' sedan.

Men lapparna och stolparna är som min 'motorväg' som jag inte ska göra avstickare ifrån. Inte allt för långt iallafall.


För att komma till lapp o stolpstadiet skrev jag först 2 kapitel som bildar stommen (motorvägen) där jag gjort 'planteringar' som jag sedan kan plocka av i övriga kapitel. Spännande!


Så nu har romanbygget stoppats i en form och kan från o med nu börja bakas.


//Kramar om


2 kommentarer:

  1. När har du planerat att "kakan" ska vara färdigbakad? Kul att läsa hur du jobbar! Lås dig bara inte vid lapparna, låt fantasin flöda fritt och skriv med glädje. Kram Kim

    SvaraRadera
  2. Kim:'Kakan' ska inte tas ur ugnen på ett bra tag. Är ju ingen snabbskrivare precis. Inte vet jag hur omfånget blir ännu heller. Men kanske kan jag lite diffust se målet skönjas innan det här året är slut ...
    Nej jag ska inte låsa mig - vet att det kommer att ändras på vägen - måste bara ha dem som 'styrmedel' så jag vet i vilken riktning jag ska.
    Oopps - mitt i min kommentar här kom ett mail med svar på en reseachfråga - så nu kan jag komma vidare. Jag gläds när jag skriver - det är underbart:-)//Kram

    SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!