söndag 23 januari 2011

Sådant jag brunnit för (1)
Kanske är ytligt att brinna för en bil? Men det tycker inte jag. Min Saab 9000 2.3t cse
Turbo brann jag verkligen för.

Den inhandlades när det inte var så fett i kassan, men handpenningen skakades ändå fram och resten på ett mycket förmånligt lån med 2,95% ränta.

Min drömbil blev alltså min. Varför just en Saab 9000?

Vi hade redan en bil som var inhandlad i Sthlm - men sedan köpte vi ett stort hus i Dalarna och där fanns inga kommunikationer. En bil till var ett måste. Jag sökte länge efter en trafiksäker bil som skulle klara viltolyckor mm och var inne på en Volvo V40, provkörde flera stycken. Men så var jag en tur ner till Avesta och på bakgården hos en bilfirma stod det en smutsig Saab 9000. Och det tände till direkt! Provkörde och komforten var snäppet högre än de Volvosar jag provkört. Jag har stora problem med ryggen, men i Saaben satt jag som i en cockpit med världens skönaste säte.


Det blev en riktig hundbil av den. Det gick att fälla halva baksätet och däri kunde en stor hundbur 'skjutas' in i hålet för en av hundarna. Det övriga utrymmet i bagaget blev bra till den andra hunden.


Det var en ren fröjd att köra min älsklingsbil - den hade alla finesser jag kunde önska mig - allt utom antispinn - årsmodellen var för gammal till det. Men farthållare, airbag (förare/pass.)airkond, utetemp, dimljus, drag, motorvärmare - you name it - ja, och inte minst TURBON.

Att ligga ute på landsvägskörning och behöva köra om - var ingen konst med den starka motorn o turbon.

Det blev många körningar till/från Sthlm o andra städer söderöver, ja norröver med. Vilket förde med sig att jag lärde mig varenda kurva, fartkontroller, kameror.


De häftigaste omkörningarna gjorde jag mellan Avesta och Sala. Där var det 70 och vissa backiga delar av 'skogen' var det omkörningsförbud. Men jag lärde mig att gasa på vid rätt tillfälle så när omkörningsförbudet var över kunde jag snabbt lägga mig jämsides med bilen framför och dra om flera stycken - skulle aldrig gå med en 'vanlig bil med svagare motor' - tro mig jag har provat med den andra bilen vi hade.


De mest spektakulära omkörningarna dock - var efter 'skogen' - när man kör förbi en mack (tror det var 'Din-X' el likn.) och avtagsskylten till Mölnbo - där - är det i princip alltid kö - där är 70-vägen smal o går längs vattnet. MEN där har man fri sikt över sjön och hela sträckan. Det verkar ingen annan än jag ha upptäckt!
Så utan att tveka körde jag alltid om där och det var kolonner med bilar/långtradare som swischades förbi. Förarna såg lite långa ut i ansiktena!


Nu vet jag att det byggts en ny väg från Sala mot Avesta - den har jag inte kört på ännu. Har kört andra vägar till/från Dalarna av olika anledningar.


Tyvärr - sålde jag min älsklingssaab innan jag flyttade tillbaka till Stockholm - det skar i hjärtat ska jag säga. Den blev för dyr för mig att ha som singel efter skilsmässan.
Det var en ung kille från Skutskär som köpte den och bara en månad senare totalkvaddade han den så det blev bara skrot kvar. Då fick jag gråta en skvätt - ja - rent av fler.


I förrgår gick jag förbi en precis likadan Saab 9000 2,3t, den stod parkerad på gatan bredvid här. Jag kunde inte låta bli att ta en bild med mobilkameran. Nu tittar jag på den och blir så nostalgisk.


När jag tjänar en massa pengar på min bok (ha, ha - när den blir utgiven) - ska jag kanske köpa en Saab 9-5 coh ge mig ut på vägarna igen. Jag fullkomligt älskar att köra bil. Kanske för att jag är dotter till en långtradarchaufför?


//Kramar om4 kommentarer:

 1. Hej Ebba. Det väntar en bloggutmaning till dig på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/01/kimselius-skrivarlya.html Kram Kim

  SvaraRadera
 2. Kim: Jag svarade i din blogg att jag avvaktar lite tills jag får hjälp med överföring av bilderna. Kul att jag får vara med:-) //Kram Ebba

  SvaraRadera
 3. Och jag som varken har körkort eller har kommit till Batras nivå... Hur ska det gå för mig? *s*

  SvaraRadera
 4. Marie E: Nu fick jag allt skratta:-) Det kommer att gå bra (ändå) ska du se - du har väl andra som kör åt dig & till Batras nivå kanske du inte behöver komma - du har ju redan passerat ett nålsöga - det där som vi alla andra så gärna vill passera:-) Kram

  SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!