fredag 6 maj 2011

Reseachresa - Hökis

Så blev det äntligen dags att göra min reseach som jag talade om redan i vintras. Då sa jag att när det blir barmark och bättre väder ska jag göra min reseachresa och idag blev det så.

Så omtumlande att komma tillbaka till min barndomsgata. Inte för att jag inte varit där sedan jag flyttade därifrån när jag var 18 år. Nejdå, jag har varit där många gånger - men ALDRIG som 'författare'. Vilken skillnad det blev - jag mindes saker/ställen/butiker/skogsdungen/vem jag pussades med på mellanstadiet/potatisbakelsen på kondiset i Gubbängen/biografen/min första EGNA tunnelbaneresa från Hökarängen till Gubbängen när jag var 5 ÅR!!!/butiken jag snattade i (en påse nötter - var påhejad av kompisar)/var jag gjorde min första gyn.undersökning etc.

Men nu var det inte allt det där som det var meningen att jag skulle minnas och reseacha!

Jag blev förvånad att det går att glömma vissa detaljer, som att ytterdörrarna hade en viss vinkel. Om någon hållt för mina ögon och fört mig in i 'min' port och släppt mig lös på mitt entréplan hade jag sagt att det här är fel port!

Vovven och jag tog en promenad i området för att titta om ÄGGET stod kvar. NÄE - det gjorde det inte. Jag blev ledsen över att det. Det har en viktig 'roll' i manuset. Vi stod kvar där en lång, lång stund för att det skulle sjunka in. Mindes kiosken oxå som stod bredvid ÄGGET tidigare, där köpte jag alltid PUCKSTÅNG med päronsmak - på den tiden var den inte rektangulär, utan glassen var rund då.

Vi vände sedan och gick tillbaka mot Cigarrvägen och skulle gena över Sjöskumsvägen - DÅ sitter en JÄTTERÅTTA på en parkering!!! Stor som min hand, utan svans - om man räknar min hand från handleden till fingertopparna, så stor var kroppen. En bil höll på att köra på den, så jag hejdade bilen. Tokigt va? - jag som avskyr råttor!
Iallafall efter råttlivräddningen så fortsatte voffsingen och jag upp mot lekparken - OCH där stod ÄGGET - det var flyttat ungefär 250 meter - så glaaaad jag blev:-)

Om Ibben läser det här nu - så fanns er originaldörr med dito elfenbensfärgade knapp till ringklockan - kvar i dörrposten. Och det bodde en "Genovese" där. På vår dörr var ringklockan borttagen och där satt det en säkerhetsdörr nu med ringklockan i själva dörren.
Det är 8 trappsteg upp från 'gatan' till 19:ons port, i den trappan går THE WHO - du vet!
Jag kom inte ihåg att det låg cementplattor längs husväggen mellan våra portar. Mellan/bakom Berberisbuskarna och huset, ja där Millands bodde i er port och Rut i vår. Kommer du ihåg det - eller har de gjort om?
Skridskobanan är flyttad upp till vänster mot Parkskolan - där vi åkte skridskor (jämt) där har Fagerlids lekpark byggt ut med en massa små faluröda hus.
Jag kikade in i 15 på Sjösk.v och där bor det en Gulliksson kvar! Kan det vara ngn förälder tro? Eller syskon?

Det var väldigt mycket intryck och jag kände att hjärnan inte orkade ta in mycket mer eftersom minnena bara flödade på - så jag får lov att återvända vid ett senare tillfälle.

Men det var en häftig upplevelse - som 'författare' ser man ju varenda detalj:-)

Allt för nu & Kramar till er

2 kommentarer:

  1. Men oj. Då har du junästan varit hos mig! Jag bor i Tallkrogen, på gränsen mot Gubbis. :)

    SvaraRadera
  2. Nina: Ja precis - jag nämnde för länge sedan en gång på din blogg att jag är född och uppvuxen i Enskede församling - på den tiden fanns inte Farsta. "Världens ände" slutade på Pepparvägen där Hökarängen gränsade mot skogen och en del handelsträdgårdar. Det fanns inte ens några hus på Lingvägen som går längs t-banespåret mot Farsta när jag var barn.
    Det blir bra med Tallkrogen för då vet jag vart jag ska ta vägen när jag ska äta rabarberpaj hos dig:-)
    Kram

    SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!