onsdag 11 maj 2011

Vad ska man tro?
Jo - man kan tro på det man själv vet något om, eller har erfarenhet av/om. Att jag skriver så här beror på att jag läste ett inlägg på Kim M. Kimselius blogg (http://kim-m-kimselius.blogspot.com) om att det var en mamma som kommit underfund med att hennes sons pollenallergi berodde på att han inte tål E-330 som alltså är citronsyra som finns i en mängd livsmedel/läsk mm.Jag har en annan erfarenhet som jag inte gått ut med så hårt men som ändå förändrat mitt liv till det bättre.I början på 1990-talet flyttade min dotter hemifrån och jag fick migrän otroligt ofta - som jag inte haft mer än ett par gånger i mitt liv - annars dittills. Eftersom jag nästan alltid vill veta orsak och verkan, framför allt när jag blir sjuk så blev det så också med min migrän. Kanske mest för att jag blev sjukare av de migränmediciner som fanns att erbjuda - det blev ohållbart.


Jag misstänkte tidigt att orsaken fanns i kosten. Ja, det är ju känt med att migräniker inte tål ost & rödvin etc. Men det tålde jag om det inte var Chiantivin (Italienskt).


Efter ett par år började jag anteckna ALLT jag åt och drack. Jag ville lösa gåtan och jag har senare förstått att jag gillar statistik. Efter ett tag såg jag ett mönster framträda. Nyckeln var att min dåvarande man och jag började äta dagens rätt på restaurang efter det att vi blivit "barnfria" och det vi gillade allra mest var kinamat. Vad finns det i den då? Jo, den femte grundsmaken som också kallas UMAMI, MSG eller hos oss i Sverige = E-621 som är samma sak som NATRIUMGLUTAMAT.

Men det var inte så att det ämnet bara fanns i kinamaten utan i buljonger, Aromat, Citronpeppar, chips, skinka, rökt kalkon, rökt kyckling, halvfabrikats mat överlag mm. Minsta sak jag skulle handla och sedan äta var jag tvungen att läsa på innehållsförteckningen. Men på den tiden kunde det stå "Smakförstärkare" bara. Jag började laga mat från grunden men misslyckades ibland ändå. Största problemet var när vi var bortbjudna eller skulle äta ute. Aromaten och buljongen var på den tiden den allra största boven både i hemmen och på restauranger.


På Wikipedia står det att det PÅSTÅS att NATRIUMGLUTAMAT/E-621 orsakar:

överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettningar, halsbränna, tryck över bröstet och illamående. Ämnet har också anklagats för att ge en del allvarliga sjukdomstillstånd inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall, astmaanfall och djupa depressioner ...// försämrad syn eftersom natriumglutamatet kristalliseras i närhinnan, samt större konsumtion även hjärnskador. Vid smärt- och rehabcenter på Linköpings universitet bedrivs forskning kring om glutamat kan ge upphov till allvarliga smärttillstånd bland annat reumatiska tillsstånd.

Enligt Livsmedelsverket har ingen av de påstådda (o)hälsoeffekterna bevisats och ser ingen anledning till att varna för ämnet i kost.


Det där är jätteintressant eftersom det på senare år blivit känt att migrän kan orsakas av just NATRIUMGLUTAMAT/E-621. När det blev "modernt" att tala om den upptäckten - tänkte jag för mig själv att jag haft rätt i många, många år. Jag har inte "vågat" prata så vitt och brett om min egen upptäckt - utom till familj och nära vänner som ville bjuda mig på mat - jag var rädd för att betraktas som inbillningssjuk och knäpp.


Nu för tiden STÅR DET I ALLA INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR om ämnet förkommer. OCH på en del varor står det mitt på framsidan: INNEHÅLLER INTE NATRIUMGLUTAMAT. Det känns faktiskt som en personlig seger eftersom jag varit säker på min egen upptäckt i början på 1990-talet var helt riktig.


E-ämnen är inte att leka med - det är för sorgligt att mat, läsk, vin och mycket annat ska göra många människor sjuka. Det vore samhällsekonomiskt riktigt att plocka bort konstgjorda ämnen ur vår kost.


Allt för nu & Kramar till er


5 kommentarer:

 1. Jag har lärt mig, under livets gång, att det lönar sig att lyssna på sig själv. Vem känner dig bättre än du gör :)
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Anneli: Vad bra då är vi två:-)
  Kram

  SvaraRadera
 3. Min mans kusin tål inga E-nummer överhuvudtaget, så han har det tufft eftersom han jobbar som chaffis. Svårt att ha med matlåda i en lastbil...

  SvaraRadera
 4. Jag är djupt imponerad av din insikt, för så många år sedan.
  Själv började jag inte fundera över alla konstiga tillsatser i maten, märkliga "cocktail-effekter" och liknande förrän jag läste Mats-Eric Nilssons; Den hemlige kocken!
  Men då ändrades familjens kosthållning radikalt!
  All mat ska lagas från grunden, helst odlas eller hållas för slakt också...
  Att alla dessa E-nummer har en ekonomisk betydelse för livsmedelsindustrin, det begriper jag men mina barn ska baske mig inte få i sig mer än nödvändigt av det eländet!

  SvaraRadera
 5. Mångmamma, Eva: Tack för det - klart jag gjorde det jag måste i en ohållbar situation - hade tur som hittade boven:-)
  Den hemlige kocken var väldigt välkommen hem till mig när den kom ut förstås:-)
  Strongt av dig att ändra kosthållingen - bravo!
  Om det är okej att skriva kram - så gör jag just det = Kram

  SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!