måndag 16 maj 2011

Titel, oh titel ...
... vem är du som gäckat mig gång på gång? Så här i efterhand kan jag bara se det som något positivt att du poppat upp som spirande gräs en solig vårdag och vajat för vinden för att till sist stanna kvar i upprätt läge. Nu är du här för att stanna, det är jag säker på.


Det är märkligt att jag var säker på varje titel som passerat under de år som det tagit att skriva mitt första manus. Bilderna illusterar varje tänkta boktitel. En del av mina skrivarkurskamrater och senare skrivarlinjeskolkamrater känner nog igen mina arbetstitelnamn.

1. Någonting med ISSKULPTURENS LEENDE (plockade bort ett helt kapitel, så den blev ointressant att ha med)

2. Någonting med GLASVINGE (det är en fjäril, men ser ut som en stekelliknande geting och har i slutversionen en för liten roll för att bära upp en hel boktitel)

3. Någonting med EJ VEK (berättar en hel del om huvudkaraktärens personlighet och inställning)

4. Någonting med ÖGONTJÄNARE (blev missriktad i slutändan, ville ha en mer tvetydig titel)5. Någonting med SKINN - som säger allt om huvudkaraktärerna och det var den som blev den slutgiltiga.
Det är förstås något förlag som har ett manus hos sig som heter som Nr 4 - men det går ju lätt att ändra på NÄR jag blir antagen:-)
Är det fler än jag som ändrar sina titlar så här som jag gör tro? Jag ser det som en framåtskridande process och är inte besvärad av att det blir ändringar, hur är det för er?


Allt för nu & Kramar till er

8 kommentarer:

 1. Jag ändrade inte mer än en gång, men som jag funderade!! I slutänden blev det "Som någon annan bäddar" och den är jag jättenöjd med, klockren tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Oh ja, jag ändrade namnet på mitt manus flera gånger innan jag slutligen kände att just "Prövningar" var rätt titel. Kort och koncist.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Min första bok bar länge namnet "Fry - ett Solbarn" men blev så småningom bara "Solbarnet". Sedan behöll jag den bestämda formen på samtliga titlar i serien. Sista boken har varit svårast att hitta namnet till. Den fick länge heta 4:e boken. Det var först när jag läste igenom manuset första gången efter att jag skrivit klart som jag såg att den, så klart, skulle heta Kungsgården. Tycker att du har haft många spännande titlar under din väg.

  SvaraRadera
 4. Hanna: Jaså bara en gång. Den säger mycket din slutgiltiga titel.

  SvaraRadera
 5. Nina: Kul - då är jag inte ensam om fenomenet - jag menar då är det inget fenomen! Kort är nog bra:-)
  Kram

  SvaraRadera
 6. Monika Häägg: Det är lustigt att man tar omvägar innan man träffar rätt. Det där med bestämd form låter bra.
  Kan tänka mig att det blir svårare ju fler titlar som ska ut ur en, särsklit när den ska hänga ihop med de tidigare tre.
  Har jag haft spännande titlar - ja, kanske det:-) Tack:-)

  SvaraRadera
 7. Mitt första manus ändrade jag namnet på två gånger. Nu har det ett perfekt namn, tycker jag. Mitt andra manus har fortfarande kvar sitt första namn, jag gillar det väldigt mycket.
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Anneli: Vad bra att du är nöjd och belåten med titeln på Nr 2:-)
  Det verkar vanligt att ändra namnet ändå - intressant tycker jag.
  Kram

  SvaraRadera

Kommentera gärna - det gläder mig!